06 July 2012

resepi sambal belacan nisfu syaaban




salam hari khamis... salam nisfu syaaban....
dihari yg pebuh barakah ini.... fristly slimut
nk mohon ampun dr hujung rambut ke hujung stokin....
diaats sgala salah silap dlm penulisan slimut...

arini mesti rmai yg xmlepaskan peluang untk berspuasa kan ??
alhamdulillah.... slamat berpuasa slimut ucapkn pd yg berpuasa....

buat makcik2..kakak2..abg2... 
yg berpuase arini... msti skan ni dah terlintas dah kn 
ape nk makan berbuka nnti...hehe..
makan je ape yg ade... ala kadar pun xpe..xperlu
nk ikut nafsu makan...

buat peminat tegar sambal blacan...
arini slimut nk share resepi sambal belacan slimut sendiri....
seriusss.... sambal ni kaw222 sedap....
bleh terangkat kening wooooo.......
jom........


"SAMBAL BELACAN nisfu syaaban"

BAHAN2

- lada merah + lada hijau + lada burung
-  2ulas bawang
-  belacan
-  ikan bilis
- limau kasturi
-  1sudu gula
- secubit garam

                                                                       
    CARA-CARA 

 1) FIRSTly ...bakar belacan.. (bakar ats dapur gas je.. cucuk belacan tu ngn garfu..then letak ats          api..dlm 2-3 minit..jgn biarkan ianya jadi hitam sngat .. bile dah bau smerbak tu bleh la angkat...

2)tumbuk ikan bilis hingga hancur then masukkan belacan yg telah dibakar ... tumbuk hingga lumat..

3)masukkan bawang , lada ,gula ,garam  dan tumbuk bersama2 belacan dan ikan bilis tadi... 
 ( sebelum tumbuk tu.. tuan2 puan2 kna minum tongkat ali dulu...baru ade tenaga nk tumbuk bahan2 smpai lumat..heee )

4) last skali..... perahkan air asam limau kasturi td... then kacau kan mereka2 supaya berbaik2 antara satu same lain...;=)

p/s :: kalau nak guna pengisar a.k.a blender pun boleh .... tp rase dia lain cket..  kalo nk tukar air guna asam limau pun xbleh gak..sbb mmerlukan air asam yg bnyak..so sambal tu nnti bukan pedas..tapi masyammm...hehe.... slimut setegah teghnya disini melarang kakak2..abg2.. nenek2..smua campurkan air ke dlam sambal ni.. untk pngtahun semua.. kalau sambal dicampur sedikit air.. sambal takkan tahan lama.. 2,3 hari dah berbuih... & kalau simpan dlm peti sejuk mmg xder buih tapi rase sambal tu lagsung x sedap.... ~


    by the way...SELAMAT MENCUBA  semua.... mmg bertambah2 la nasi makan malam ni...;=)
                                                     kongsi2 la cket sambal yg dah siap tue..hek2


















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...