12 January 2013

cara nak bezakan kedai mamak muslim dan bukan muslim

 
 
Anda peminat makanan kedai mamak?? nice...  memang kdai mamak ni sebenarnya bagus.. servis pun cepat ... tapi sejauh mana makanan yg dihidangkan tu halal ? makanan yg mengalir dalam tubuh dan seterusnya menjadi darah daging kita ... boleh tengok kesan kat entri slimut yang lepas " air tangan orang tak solat "
 
Sekiranya anda ke kedai-kedai mamak, cuba periksa lauknya.. adakah terdapat masakan berlaukkan daging lembu.Ya, daging lembu. Inilah kunci untuk membezakan di antara kedai mamak Muslim dengan bukan mamak yang berlagak Muslim.
 
 
 
 
Kenapa daging lembu? coz, tak mungkin penganut-penganut agama hindu tergamak hendak menyembelih, memasak dan menghidangkan “tuhan” mereka! Di dalam agama Hindu, lembu merupakan haiwan suci yang dianggap tuhan mereka. Justeru, masakan yang berasaskan daging lembu tak akan dihidangkan oleh restoran-restoran yang Hindu bukan Muslim yg menyamar Muslim.
 
Mungkin mereka boleh menipu pelanggan dengan menggantungkan poster-poster al-Quran atau menggaji pekerja-pekerja India Muslim yang mampu menjawab salam apabila disapa, tetapi mereka tidak akan sekali-kali menggadaikan “aqidah” mereka dengan menyembelih, memasak dan menghidangkan tuhan mereka itu.
 
seorang sahabat pernah membuat kajian rambang di sekitar Gombak dan Kuala Lumpur, dengan cara begini sahabat memasuki restoran dan meninjau-ninjau di kaunter lauk-pauk. Selalunya akan tercatat pada lauk daging – “daging lembu” atau “daging kambing”.
 
Sekiranya terdapat daging masakan daging lembu semestinya tuan restoran tersebut adalah mamak Muslim. Seandainya, tidak terdapat sebarang tulisan / tanda pada lauk berkenaan, dia akn bertanyakan kepada pelayan restoran tersebut; “ada lauk daging tak?” Pernah terjadi, pelayan tersebut menjawab, “kambing ada, daging lembu tiada”. Apabila mendengar jawapan tersebut, sahabat akan bertanya kembali, “kenapa tiada lauk lembu?”. Selalunya, pelayan restoran Mamak Muslim palsu akan terperangkan dan tergagap-gagap untuk menjawab.
 
Seterusnya, cabut sahaja daripada restoran tersebut. Antara restoran yang d dapati memang sebenar-benar mamak Muslim dengan cara ini adalah Restoran Thaqwa di Sri Gombak, dan Restoran Mamak di hadapan Bank Muamalat di Kuala Lumpur. Sementara restoran yang saya kira sebagai bukan restoran bukan mamak yang menyamar Muslim adalah restoran Mamak .. di kawasan jalan pudu/jalan pasar, dan sebuah restoran mamak di deretan Bangunan Plaza UMNO di Batu Caves.
 
Restoran-restoran ini menggunakan nama Restoran Muslim, dan restoran tersebut terdapat ayat-ayat Quran dan poster-poster keislaman, tetapi apabila ditanya tentang lauk daging lembu, mereka tergagap dan terpinga-pinga. Anda boleh cuba di tempat anda!
 
 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...