18 February 2013

Keampunan penjenayah terjamin jika hukum Allah dilaksanakan...
Kemuliaan mayat yang direjam... Biarpun mereka dihukum mati, namun di sisi Allah mereka adalah sebaik-baik manusia kerana rela mengorbankan diri dalam mematuhi perintah Allah SWT.
 
Di zaman Rasulullah saw ketika baginda melaksanakan hukuman rejam ke atas Salma Al-Ghamidiah , darah dari badan Salma terpercik lalu mengenai baju Khalid Al-Walid, menyebabkan Khalid marah dan mencacinya.
 
 Mendengar cacian Khalid, Rasulullah saw bersabda, “Jangan terlalu menghinanya kerana ia sedang menjalani hukuman Allah ” Di sampuk oleh Saidina Omar Al-Khattab, “Ya Rasulullah ! adakah tuan hamba akan menyembahyangkan jenazahnya ?” Rasulullah saw menjawab, “Jika aku bandingkan kebajikannya dengan tujuh puluh perempuan (beriman) di Madinah ini, maka luas lagi (amal) kebajikannya.
 
Tidakkah kamu mengetahui sebaik-baik manusia di sisi Allah ialah orang yang sanggup mengorbankan dirinya kepada Allah ” Dengan penjelasan Rasulullah saw itu, nyatalah hukuman Allah jika dijalankan bererti keampunan ke atas penjenayah itu terjamin dan itulah sebaik-baik yang kita kehendaki. Wallahualam.
 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...